Zuid-Afrika: De eerste keer

Honderden Nederlanders vertrekken jaarlijks voor een eerste vakantie naar Zuid-Afrika. Een vakantie naar Zuid-Afrika begint natuurlijk al met de droom het land ooit te willen bezoeken. In dit artikel tref je een aantal tips waarop je de knoop definitief door zal hakken. Welke steden bezoek je, welke routes plan je en wat mag je absoluut niet vergeten.
Het voorbereiden van de reis begint zoals elk reis: koffer pakken en vooral je paspoort niet vergeten! Nederlanders hebben geen visum nodig om Zuid-Afrika binnen te komen. Je mag maximaal drie maanden zonder visum in het land zijn en bij vertrek uit Zuid-Afrika moet je paspoort nog minimaal een maand geldig zijn. Controleer de gebieden die je bezoekt op klimaat: niet onbelangrijk om te weten of je alleen zomerkleding of ook warme kleding mee moet nemen.

Kaapstad

De stad die je absoluut moet bezoeken is Kaapstad. Een manier om de stad op een snelle en leuke manier te zien is op de fiets. Op deze manier kan je iets gemakkelijk ergens kort bezichtigen en heb je geen probleem met parkeren. Daarnaast moet je natuurlijk de Tafelberg op. Met een beetje geluk is de beloning een prachtig uitzicht. Wie op een uitdagende manier naar beneden wil kan dat abseilend doen, maar uiteraard kun je ook de kabelbaan nemen. De prachtige omgeving van Kaapstad is vanaf de Tafelberg prima te bewonderen, maar ook vanaf het water is het uitzicht heel bijzonder.

Tuinroute

Een immens populaire route van ongeveer 210 kilometer die veel toeristen afleggen, is de Tuinroute. De route brengt je van Kaapstad naar Port Elizabeth en laat je de prachtige natuur van Zuid-Afrika zien. Actievelingen zullen zich absoluut vermaken in het sprookjesachtige Tsitsikamma bos waar je de Canopy tou kunt doen. De Tuinroute kan op diverse manieren bereisd worden en het is natuurlijk aan de reiziger zelf om te beslissen wat men wil zien.
Enkele punten zijn niet te worden aanbevolen door Zuid- Afrika kenners
Denk aan het historische dorp Swellendam (met mooie, oude gebouwen) Tsitsikamma National Park met een uitdagende loopbrug en het dorp Knysna.

Kruger National Park

In het Kruger nationaal Park, gelegen in het noorden van Zuid-Afrika, kun je de big five spotten. Veel toeristen willen dit park niet missen, maar onthoud wel dat je de big five (hoogstwaarschijnlijk) niet in één dag kunt spotten en dat het Kruger National Park erg groot is. Verdwaal dus niet. Zoek ook eens het noorden op: een iets ruiger gedeelte en minder bezocht, en maak een wandelsafari met een ranger om echt alles te weten te komen over de dieren en het park. Het park is goed bereikbaar en biedt volop mogelijkheden voor overnachtingen.

Repeaters

Zuid-Afrika kent een enorm hoog aantal repeaters. Het is een grote uitdaging om ook hen een vernieuwende en uitdagende reis aan te bieden. Vaak komen repeaters zelf met voorstellen van provincies of gebieden. Een provincie als KwaZulu- Natal is erg populair. Je vindt er de gezellige stad Durban, maar ook prachtige natuurparken en heerlijke stranden. Wie’ off road’ gaat, kan kennis maken met de Zulu’s: een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika met een bijzondere cultuur vol kunst en die vol zit met bijzondere rituelen. Bezoek het iSimangaliso Wetlands Park (Werelderfgoed) op zo’n 275 km ten noorden van Durban en vergeet het op één na oudste wildreservaat, Hluhluwe Imfolozi, niet. Aan het einde van de 20e eeuw werd dit park opgericht ter bescherming van de laatste neushoorns. De Afrikaanse taal en Oranjerivier vind je in de Karoo, een gebied dat in het Noord-Oosten van de West-Kaap provincie ligt. Het Karoo National Park staat bekend om het aantal vondsten van fossielen.

Kunst en uitgaan


Kunstliefhebbers doen de Venda Arts Route die loopt van Elim tot Giyani . Wie denkt aan het bezoeken van afgelegen gebieden en graag off-road rijdt kan de Ivory Route afleggen. Ook in de steden zijn plekjes te ontdekken, zoals ‘Jazzen in Jozi. Denk aan Newton. dit uitgaansgebied van Johannesburg is de plek waar muzikaliefhebbers zich uitermate goed kunnen vermaken. Je vindt hier muziekstijlen van jazz, reggae en rap to aan de laatste hits. Melville’s 7th Avenue is een (hippe) straat voor een avondje uit

Meer over Zuid Afrika

Zuid-Afrika is groot, erg groot. Ruim twee keer zo groot als Frankrijk. Wie Zuid-Afrika bezoekt krijgt absoluut een band met het land van Nelson Mandela. Voor iedere toerist zijn er volop mogelijkheden. Van georganiseerd tot niet georganiseerd en van strand vakanties tot complete rondreizen. Verdiep je voor een bezoek in het land, de mensen en de cultuur. Bekijk de mogelijkheden van een binnenlandse vlucht en van autohuur. En last but not least: weet je iets niet informeer dan bij het reisbureau.

Meer over Kaapstad


Kaapstad ligt in het uiterste zuidwesten van Zuid-Afrika en is qua inwoneraantal na Johannesburg de tweede grote stad van dit enorme land. Kaapstad bestaat al heel lang en wordt ook al eeuwenlang door Nederlanders bezocht. In 1652 werd hier al de eerste Europese kolonie gesticht door Hollanders. Toen vroeger schepen rondom Kaap de Goede Hoop moesten varen tijdens hun reis naar het oosten, deed de Cape Town regio dienst als haven waar schepen aanlegden om proviand in te slaan, eventueel over te laden en ter ontspanning van de bemanning. Kaapstad wordt nog steeds bezocht vanwege zakelijke redenen, maar is ook een populaire stad, net als de regio eromheen, om een aantal dagen of langer te bezoeken.

Het weer in Kaapstad


Aangezien Kaapstad op het zuidelijk halfrond is gelegen, is het er winter wanneer het in Nederland zomer is en andersom. Vanwege de ligging bij de Atlantische en Indische oceaan, zijn de zomers niet enorm heet en de winters vrij mild. In de winter is het er qua temperatuur dan ook warmer dan in Nederland, maar er valt vaak ook redelijk veel regen in dit seizoen. In feite kun je Kaapstad dus het hele jaar door goed bezoeken, al zijn de Kaapse lente en zomer misschien wel het meest aangenaam voor een stedentrip. Zuid Afrika als geheel kent echter meerdere klimaatzones en veel bezoekers van Kaapstad maken een rondreis door heel Zuid Afrika. Wanneer ook de wildparken onderdeel van de reis uitmaken, dan kan men het beste de meest geschikte reisperiode qua klimaat hierop baseren.

De Tafelberg beklimmen


De Tafelberg is bijna 1100 meter hoog en samen met het natuurgebied eromheen, is hij één van de meest populaire attracties van Kaapstad. Je kunt de Tafelberg beklimmen, maar je kunt ook met een kabelbaan naar de top c.q. het plateau, om daar te genieten van een spectaculair uitzicht over de omgeving, mits het helder weer is natuurlijk! Ook kun je een van de ruim 300 wandelroutes lopen. Neem wel een jasje mee naar boven, want het is er beduidend kouder dan in de stad en het kan er ook flink waaien.

Historie, cultuur en natuur zoeken op Robbeneiland


Robbeneiland ligt ruim 10 kilometer voor de kust van Kaapstad en er worden vele excursies en uitstapjes naar dit eiland aangeboden. In de gouden eeuw was Robbeneiland al een gevangenis van de Hollanders, maar de grootste bekendheid als gevangenis is ontstaan toen men er strijders tegen de apartheid zoals Nelson Mandela, ging vastgehouden. In het jaar 1991 toen Nelson Mandela vrij werd gelaten, sloot de gevangenis als zodanig definitief de poorten. Bijzonder detail van een bezoek aan Robbeneiland is dat de tours veelal geleid worden door ex-gevangenen. Naast de bekendheid van Robbeneiland vanwege de aanwezigheid van de gevangenis Pollsmoor Prison, is het gebied ook bekend vanwege zijn bijzondere natuur. Er wonen vele zeehonden, vandaar de naam van het eiland, en zeldzame vogels. In 1999 is Robbeneiland overigens op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

De omgeving van Kaapstad


Trek er ook eens een dagje op uit in de omgeving van Kaapstad. Bezoek de wijngaarden, ga lekker op een van de heerlijke witte stranden met palmbomen liggen of bezoek een authentiek vissersdorpje. Je kunt een sightseeing toer in de omgeving boeken via een toeristenkantoortje, maar je kunt ook een auto huren en zelf een dag op eigen houtje de omgeving verkennen.

Uitgaan en ontspanning in Kaapstad


Kaapstad is een moderne stad met vele mogelijkheden op het gebied van uitgaan en ontspanning in de avonduren. De volgende gebieden zijn populair:

  • Victoria & Albert Waterfront; dit gebied wordt ook wel kortweg Waterfront genoemd en is het voormalige havengebied dat als een van de grootste toeristische attracties van het land beschouwd kan worden. De sfeer is er altijd levendig en je vindt er legio cafés, bars, restaurantjes, straatartiesten, live muziek en winkels.

  • City Bowl in het centrum van Kaapstad is een gebied waar het goed uitgaan is, en dan vooral bij Long Street.

  • Camps Bay is een wijk die gelegen is aan het strand van de Atlantische Oceaan met een boulevard waar altijd wat te doen is.