Aruba kleurrijk paradijs in de Caribbean

De zon laat er vissersboten stralen, palmen wuiven er boven de parelwitte stranden en opzwepende klanken dwalen over de Caribische Zee. De sfeer is er relaxed en mensen genieten van de kleine dingen in het leven. Een ieder zou zich direct helemaal thuisvoelen in het hart van de zuidelijke Caribbean. Aruba is dan ook met recht een waar paradijs.

Gelegen op slechts een aantal kilometer van de Venezolaanse kust is Aruba het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden. Ondanks een oppervlakte van nog geen tweehonderd vierkante meter kent het eiland een gevarieerd landschap met vulkanische gebergten, steile rotsen en voornamelijk prachtige stranden. Het tropische klimaat zorgt daarbij vrijwel het hele jaar voor aangename temperaturen. Aruba is een mengelmoes van verschillende culturen hetgeen je dan ook terug kunt vinden in de taal, lokale gerechten en in bepaalde tradities en gebruiken. Al met al zorgt een prachtige natuur, een tropisch klimaat en de mix van culturen voor een heerlijk eiland waar altijd wat te beleven is.

Een stukje geschiedenis

De Caiquetios Indianen waren de eerste bewoners van Aruba. Vanuit Zuid-Amerika trokken zij naar het eiland om een nieuwe vestigingsplaats te stichten. Rotstekeningen rondom de plaatsen Ayo en Fontein leveren hiervoor het bewijs, evenals gebruiksvoorwerpen, zoals potten en kruiken. Dit kan men vandaag de dag nog steeds bewonderen in het Archeologisch Museum van het eiland. Het was de Spanjaard Alonso de Odeja die als eerste Europeaan voet aan wal zette van dit tropische eiland. Aan het begin van de zestiende eeuw verscheepten zij alle indianen naar de Dominicaanse Republiek om ze daar aan het werk te zetten in één van de kopermijnen. De Spanjaarden hebben het Rooms-katholieke geloof op het eiland geïntroduceerd. De overwinning van de Nederlanders op de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog, verklaart de Nederlandse invloed op het eiland. Nederland nam het gezag over en Aruba werd in 1986 een volkomen zelfstandig en autonoom land van het Koninkrijk der Nederlanden (status aparte).

Flora en fauna van Aruba


Door slechts enkele millimeters regenval per jaar zijn het voornamelijk cactussen, struikgewassen en de tot de verbeelding sprekende Divi Divi bomen die het landschap van Aruba sieren. Hiertussen vinden hagedissen, leguanen, ratelslangen en vele vogelsoorten hun leefwereld. Typerend voor het achterland zijn ook ‘verdwaalde ezels’ en geiten die de hellingen begrazen. Om een goed beeld van de bijzondere natuur van het eiland te krijgen, biedt National Park Arikok een prima uitvalsbasis. Hier worden maan achtige landschappen afgewisseld met rotsen en grotten. Het is tevens de thuishaven van de Jamanota heuvels die het hoogste punt van het eiland vormen. Vanachter de bomen verkrijg je vanuit het park meerde malen een prachtig uitzicht over de kust.

Oranjestad hoofdstad van Aruba

Oranjestad in het zuiden van Aruba is de hoofdstad van het eiland. De haven staat
hier decor voor talloze kleurrijke vissersbootjes, die de restaurants elke dag opnieuw van verse vis voorzien. Aan de boulevard kan men er dan ook heerlijk genieten van verschillende visgerechten. Straten maken
er plaats voor felgekleurde koloniale gebouwen die worden afgewisseld met leuke winkels. Het is dé plek waar toeristen en
de lokale bevolking samenkomen om te genieten van de heerlijke sfeer in de stad. Jaarlijks worden er in Oranjestad verschillende festivals georganiseerd waaronder het traditionele Arubaanse carnaval dat een maand lang duurt. Op de klanken van de Caribbean Calypso trekken parades door de straten waarbij vrouwen gekleed gaan in prachtig felgekleurde kostuums. Interessante bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn onder andere Fort Zoutman, een voormalig fort dat ter bescherming van de haven diende en tevens het oudste gebouw van het eiland is. Samen met de bijbehorende vuurtoren bevindt zich hier nu het Historisch Museum. Een tweede bezienswaardigheid is het Wilhelmina Park dat is aangelegd ter ere van het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Bernhard. De Royal Plaza MalI, gevestigd in een bijzonder gebouw, is een luxe shoppingmall met verschillende exclusieve merkketens.

Stranden op Aruba

Langs vrijwel de gehele westkust van het eiland lopen hagelwitte stranden grenzend aan een azuurblauwe zee. De stranden van Aruba behoren dan ook tot de mooiste ter wereld. Boca Catalina Beach in het noord-westen van het eiland biedt de ideale plek om te snorkelen en de schitterende onderwaterwereld van Aruba te ontdekken. Er liggen mooie koraalriffen en er zwemmen waterschildpadden en verschillende tropische vissoorten. Een aantal wrakken rondom het eiland maken het tevens een zeer interessante bestemming voor duikers. Voorbeelden zijn het voormalig Duits oorlogsschip Antilla en de California die noodsignalen van de Titanic zou hebben ontvangen. Heerlijk ontspannen kan men bij het populaire Palm Beach. Hier bevinden zich langs het strand de meeste vakantieresorts en ook een aantal winkelcentra. Watersporten kunnen prima beoefend worden bij Rodgers Beach.

Nog meer genieten op Aruba

Naast Oranjestad en de prachtige stranden kent Aruba nog veel meer leuke en interessante bezienswaardigheden. Eén daarvan is de vlindertuin bij Palm Beach. Een tropische tuin zorgt er voor dat u oog in oog komt te staan met de meest bijzondere vlindersoorten. Onder begeleiding van een gids kan men hier alles over deze diersoort te weten komen. Een andere bezienswaardigheid, die Aruba zeker ook kenmerkt, is de California Vuurtoren in Hudishibana. Vanaf de toren die hoog op een heuvel ligt, heeft men een prachtig uitzicht over een groot deel van het eiland. De toren is vernoemd naar het al eerder genoemde schip waar gevorderde duikers nu via de onderwaterwereld kennis mee kunnen maken. Ook de natuur zelf heeft gezorgd voor enkele fraaie taferelen. Zo kent het landschap van Aruba grotten, natuurlijke bruggen en zandduinen die allen een bezoek waard zijn.